sys-logo Slika

DANI SRCA U MOSTARU I UTRKA UČENIKA

Slika
U Sportskom savezu Grada Mostara upriličena je press konferencija povodom obilježavanja Dana srca u našem gradu. Radi se o već tradicionalnoj, višednevnoj manifestaciji povodom Svjetskog dana srca, a u organizaciji Udruženja kardiologa Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije i Sportskog saveza Grada Mostara s ciljem promocije zdravih stilova života. S obzirom da se dobna granica pojave srčanih oboljenja pomjera I ove godine niz aktivnosti je usmjeren posebno na mlade ljude.
acija danas)
Kardiovaskularne, odnosno bolesti srca odnose najviše ljudskih života u svijetu. Podaci pokazuju da su uzrok preko 17 miliona prijevremenih smrti, a strahuje se da bi do 2030. ta brojka mogla porasti na 23 miliona. Podaci su poražavajući i u našoj zemlji, posebno u Hercegovini, gdje je broj naprasnih smrti najizraženiji. Najviše zabrinjava činjenica da se dobna granica obolijevanja pomjera. 
“S infarktom nam dođu pacijenti s 17-18 godina, i to je ono što što je poraz i ljekara na polju prevencije i svih segmenata društva", kazao je dr. Emir Fazlibegović, sekretar Udruženja kardiologa HNK-a.
Zbog toga je dio programa “Dana srca” usmjeren upravo na mlade ljude. Organizatori im žele skrenuti pažnju na najveće faktore rizika za obolijevanje – pušenje, lošu ishranu i fizičku neaktivnost. 
“Vjerujemo da ćemo skrećući pažnju na utjecaj i značaj tjelesnog vježbanja na zdravlje mladih ljudi dobiti zdravo društvo koje će ove faktore rizika eliminisati", smatra Dženan Šuta, viši sportski menadžer u Sportskom savezu Grada Mostara.
Zato će, u sklopu “Dana srca” u subotu za učenike osnovnih i srednjih škola Mostara biti organizirana ulična utrka, a u nedjelju je predviđena “Šetnja za srce” u prirodi. Ujedno, udruženje kardiologa u četvrtak organizira i naučni simpozij s tematikom kardiovaskularnih bolesti.
(Konferencija održana 23.09.2014.g.)
0 0
Slika 66

FSZ 2023

Slika 231

PARTNER PROJEKTA FSZ 2023

Slika 233

EUROPSKI DAN ŠKOLSKOG SPORTA 29.9

Slika 251

Mostar HALF MARATHON 2024

Slika 110

PARTNER SSGM

Slika 230

Preuzimanje datoteke

PROJECT

Slika 174
© 2006 - 2023 ssgm.ba. Napravljeno sa mojWeb 2.10.5 | LEFTOR