sys-logo Slika

DANI SRCA U MOSTARU I UTRKA UČENIKA

Slika
U Sportskom savezu Grada Mostara upriličena je press konferencija povodom obilježavanja Dana srca u našem gradu. Radi se o već tradicionalnoj, višednevnoj manifestaciji povodom Svjetskog dana srca, a u organizaciji Udruženja kardiologa Hercegovačko-neretvanskog kantona/županije i Sportskog saveza Grada Mostara s ciljem promocije zdravih stilova života. S obzirom da se dobna granica pojave srčanih oboljenja pomjera I ove godine niz aktivnosti je usmjeren posebno na mlade ljude.
acija danas)
Kardiovaskularne, odnosno bolesti srca odnose najviše ljudskih života u svijetu. Podaci pokazuju da su uzrok preko 17 miliona prijevremenih smrti, a strahuje se da bi do 2030. ta brojka mogla porasti na 23 miliona. Podaci su poražavajući i u našoj zemlji, posebno u Hercegovini, gdje je broj naprasnih smrti najizraženiji. Najviše zabrinjava činjenica da se dobna granica obolijevanja pomjera. 
“S infarktom nam dođu pacijenti s 17-18 godina, i to je ono što što je poraz i ljekara na polju prevencije i svih segmenata društva", kazao je dr. Emir Fazlibegović, sekretar Udruženja kardiologa HNK-a.
Zbog toga je dio programa “Dana srca” usmjeren upravo na mlade ljude. Organizatori im žele skrenuti pažnju na najveće faktore rizika za obolijevanje – pušenje, lošu ishranu i fizičku neaktivnost. 
“Vjerujemo da ćemo skrećući pažnju na utjecaj i značaj tjelesnog vježbanja na zdravlje mladih ljudi dobiti zdravo društvo koje će ove faktore rizika eliminisati", smatra Dženan Šuta, viši sportski menadžer u Sportskom savezu Grada Mostara.
Zato će, u sklopu “Dana srca” u subotu za učenike osnovnih i srednjih škola Mostara biti organizirana ulična utrka, a u nedjelju je predviđena “Šetnja za srce” u prirodi. Ujedno, udruženje kardiologa u četvrtak organizira i naučni simpozij s tematikom kardiovaskularnih bolesti.
(Konferencija održana 23.09.2014.g.)
0 0
Slika 66

FSZ 2022

Slika 231

PARTNER PROJEKTA FSZ 2022

Slika 233

PARTNER SSGM

Slika 230

Mostar HALF MARATHON 2023

Slika 110

Preuzimanje datoteke

PROJECT

Slika 174
© 2006 - 2023 ssgm.ba. Napravljeno sa mojWeb 2.10.5 | LEFTOR