sys-logo Slika

Naslov

Slika
Protekli vikend Mostar je bio domaćin Međunarodnog otvorenog prvenstva i 12. sportskih igara paraplegičara i oboljelih od dječje paralize. Igre su održane na stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru, u organizaciji Saveza paraplegičara i oboljelih od dječje paralize FBiH i Udruge paraplegičara i oboljelih od dječje paralize HNŽ-a. Manifestacija je okupila oko 120 takmičara iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine.
Sudionici su svoje snage odmjerili u utrci u kolicima na 100, 200 i 400 metara te u štafeti četiri puta 100 metara, u bacačkim disciplinama koje su obuhvatile bacanje koplja, diska, kugle i čunja, nakon čega je uslijedilo ekipno takmičenje u šahu u hotelu Ero.
Svečanom otvorenju otvorenog prvenstva i sportskih igara prisustvovala je i glavna savjetnica gradonačelnika Mostara Radmila Komadina koja je otvorila igre i predsjednik Paraolimpijskog komiteta BiH Sabahudin Delalić koji su ovom prilikom istaknuli važnost organiziranja sportskih događaja sa učešćemem osoba s invaliditetom.
“Ovo puno znači za osobe s invaliditetom jer su ovakva događanja najbolji vid psihofizičke rehabilitacije. Paraolimpijski komitet će u budućnosti biti uz ovu populaciju i naša vrata su im uvijek otvorena. Nadam se da će netko od takmičara postići normu za paraolimpijske igre kako bi bili sudionici na Specijalnoj olimpijadi 2016. u Rio de Janeiru”, kazao je Delalić.
Elvira Bešlija, generalni sekretar federalnog Saveza paraplegičara i oboljelih od dječje paralize,navela je kako su ovakve igre od ogromnog značaja za osobe s invaliditetom jer je sport najbolji vid socijalizacije. “Vrlo je bitno da spomenuta populacija prisustvuje sportskim manifestacijama iz razloga što je bavljenje sportom jedan put k uključenju u normalne tokove kompletne socijalne sredine. Osim toga što im je težnja postići što bolje rezultate na takmičenjima, imaju priliku družiti se, upoznati i razmijeniti iskustva”, navela je Bešlija.
Igre održane u Mostaru od 05 – 07.06.2015.g.
0 0
Slika 66

FSZ 2023

Slika 231

PARTNER PROJEKTA FSZ 2023

Slika 233

EUROPSKI DAN ŠKOLSKOG SPORTA 29.9

Slika 251

Mostar HALF MARATHON 2024

Slika 110

PARTNER SSGM

Slika 230

Preuzimanje datoteke

PROJECT

Slika 174
© 2006 - 2024 ssgm.ba. Napravljeno sa mojWeb 2.10.5 | LEFTOR