sys-logo Slika

Naslov

Slika
Protekli vikend Mostar je bio domaćin Međunarodnog otvorenog prvenstva i 12. sportskih igara paraplegičara i oboljelih od dječje paralize. Igre su održane na stadionu Pod Bijelim brijegom u Mostaru, u organizaciji Saveza paraplegičara i oboljelih od dječje paralize FBiH i Udruge paraplegičara i oboljelih od dječje paralize HNŽ-a. Manifestacija je okupila oko 120 takmičara iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine.
Sudionici su svoje snage odmjerili u utrci u kolicima na 100, 200 i 400 metara te u štafeti četiri puta 100 metara, u bacačkim disciplinama koje su obuhvatile bacanje koplja, diska, kugle i čunja, nakon čega je uslijedilo ekipno takmičenje u šahu u hotelu Ero.
Svečanom otvorenju otvorenog prvenstva i sportskih igara prisustvovala je i glavna savjetnica gradonačelnika Mostara Radmila Komadina koja je otvorila igre i predsjednik Paraolimpijskog komiteta BiH Sabahudin Delalić koji su ovom prilikom istaknuli važnost organiziranja sportskih događaja sa učešćemem osoba s invaliditetom.
“Ovo puno znači za osobe s invaliditetom jer su ovakva događanja najbolji vid psihofizičke rehabilitacije. Paraolimpijski komitet će u budućnosti biti uz ovu populaciju i naša vrata su im uvijek otvorena. Nadam se da će netko od takmičara postići normu za paraolimpijske igre kako bi bili sudionici na Specijalnoj olimpijadi 2016. u Rio de Janeiru”, kazao je Delalić.
Elvira Bešlija, generalni sekretar federalnog Saveza paraplegičara i oboljelih od dječje paralize,navela je kako su ovakve igre od ogromnog značaja za osobe s invaliditetom jer je sport najbolji vid socijalizacije. “Vrlo je bitno da spomenuta populacija prisustvuje sportskim manifestacijama iz razloga što je bavljenje sportom jedan put k uključenju u normalne tokove kompletne socijalne sredine. Osim toga što im je težnja postići što bolje rezultate na takmičenjima, imaju priliku družiti se, upoznati i razmijeniti iskustva”, navela je Bešlija.
Igre održane u Mostaru od 05 – 07.06.2015.g.
0 0
Slika 66

FSZ 2022

Slika 231

PARTNER PROJEKTA FSZ 2022

Slika 233

PARTNER SSGM

Slika 230

Mostar HALF MARATHON 2023

Slika 110

Preuzimanje datoteke

PROJECT

Slika 174
© 2006 - 2023 ssgm.ba. Napravljeno sa mojWeb 2.10.5 | LEFTOR