sys-logo Slika

SEMINAR PEDAGOGA TJELESNOG I ZDRAVSTVENOG ODGOJA/KULTURE 2016

Slika
U Gradskoj vjećnici u Mostaru danas (utorak, 05.01.2016) održan je seminar pedagoga tjelesnog i zdravstvenog odgoja HNK/Ž-a na kojem se govorilo o novim idejama I mogućoj primjeni u nastavi tjelsnog I zdravstvenog odgoja. Zajednički je zaključak da se mora povećati broj sati za nastavu tjelsnog I zdravstvenog odgoja, kao I učešće educiranog kadra u nastavi tjelesnog I zdravstvenog odgoja već od prvih razreda, odnosno uža suradnja nastavnog kadra (učitelji-nastavnik tjelesnog) Na samom otvaranju prisutne je pozdravila glavna savjetnica Gradonačelnika Grada Mostara, gđa. Radmila Komadina, koja je istaknula značaj organizacije ovakvih seminara I ujedno se zahvalila organizatorima na dobroj organizaciji, ali I na odzivu svim učesnicima. Direktorica Pedagoškog zavoda Mostar gđa. Sabaheta Bijedić I director Zavoda za školstvo gdin. Željko Ćorić, poželjeli su uspješan rad, kako na seminaru tako I novoj godini, te pozvali sve nastavnike/profesore da svojim angažmanom doprinesu podizanju kvalitete rada u nastavi tjelesnog I zdravstvenog odgoja I iskoriste sve mogućnosti koje im se pružaju za uključivanje učenika u školska sportska takmičenja na području Grada Mostara u organizaciji Sportskog saveza.


Husnija Kajmović, profesor s Fakultet sporta tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu boravio je na studijskom programu u Sjedinjenim Američkim Državama te je vidio njihov plan i program: "Vidio sam koliko vremena koriste kako bi djeca bila tjelesno aktivna i uvidio sam da se stvari kod nas moraju promijeniti. Dovoljno je da usporedimo činjenicu da naša djeca imaju samo dva časa po 45 minuta tjelesnog odgoja sedmično, dok u SAD-u imaju i pet sati ", kazao je Kajmović.

On je upozorio na još jedan problem, a to je sjedilački način života današnje mladeži uz velik broj sati igranja igrica. "Nažalost, naša djeca danas tjelesno razvijaju samo palčeve igrajući igrice. To je ozbiljan problem protiv kojeg se moramo boriti", a upravo iz tih razloga na seminaru ćemo razmatrati mijenjanje nastavnih planova i programa", kazao je Kajmović.

Hercegovina je, kaže, plodno tlo sportaša, a primjeri su brojni prvaci borilačkih sportova: Beljo, Zadro, Samardžić te su oni sigurno motivatori koji mogu pokrenuti djecu.


Dženan Šuta, viši sportski menadžer u Sportskom savezu Grada Mostara kazao je kako je cilj današnjeg seminara pokrenuti nastavnike tjelesnog i zdravstvenog odgoja, pokušati kroz razmjenu ideja i sudjelovanje profesora i nastavnika pokrenuti ideje u cilju poboljšanja uslova rada prije svega, ali i poboljšanja kvalitete života mladih ljudi kroz sport u HNK/Ž-u. "Nastavnici su ograničeni s uslovima rada, i nadamo se da će se taj dio poboljšavati, sam angažman nastavnika potiče i mlade na djelovanje", kazao je Šuta.

U nadi da će se u skoro vrijeme povećati broj sati tjelesne aktivnosti u školama podsjetio je da su istraživanja dovela do zaključka da, djeca koja su tjelesno aktivna, postižu bolje rezultate i u učenju i znanosti i da se lakše druže i socijaliziraju i prevazilaze probleme.

"Današnji seminar ima za cilj unapređenje obrazovne prakse i jačanje kompetencija nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja a sve s ciljem razvoja sporta, razvoja ljubavi prema sportu kod djece i razvijanje zdravih stilova života", kazala je Sabaheta Bjedić, direktorica Pedagoškog zavoda Mostar, te dodala da je ovo samo jedan u nizu planiranih seminara pedagoga tjelesnog iz zdravstvenog odgoja.

"Ako nastavni plan i program usporedimo s drugim zemljama Europe shvaćamo da još trebamo mnogo raditi kako bismo dostigli te europske standarde", kazala je.

Seminar organizira Sportski savez Grada Mostara usuradnji s Pedagoškim zavodom Mostar, Zavodom za školstvo Mostar, te uz preporuku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK/Ž-a.

Predavači na seminaru su profesori s Fakulteta sporta I tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, (dr.sci. Husnija Kajmović, redovni prof., tema: Primjena borilačkih igara u nastavi tjelesnog I zdravstvenog odgoja, doc.dr. Faris Rašidagić, tema: Konflikt kao sastavni dio nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja), Društva psihologa FBiH (magistar psihologije Remzija Šetić, tema: Značaj tjelesnog vježbanja (odgoja) za psihosocijalni razvoj i zdravlje), informatičke kuće Tree D One doo (Nermina Hadžić, Zlatko Memišević, Adin Begić, tema Uvođenje i primjena savremenih tehnologija u osnovnom obrazovanju u BiH) Pedagoškog zavoda i Zavoda za školstvo Mostar (doc. Dr. Amela Medar I prf. Radmila Lauš, tema: Nastavnička profesija za XXI stoljeće) I Mašinsko saobraćajne škole (professor Semir Hodžić, tema: Antropometrijske karakteristike i stanje uhranjenosti učenika osnovnih škola na području Hercegovačko-neretvanskog kantona) . Učešće na seminaru je uzelo 80 nastavnika/profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja/kulture iz škola sa područja HNK/Ž-a.
0 0
Slika 66

FSZ 2022

Slika 231

PARTNER PROJEKTA FSZ 2022

Slika 233

PARTNER SSGM

Slika 230

Mostar HALF MARATHON 2023

Slika 110

Preuzimanje datoteke

PROJECT

Slika 174
© 2006 - 2023 ssgm.ba. Napravljeno sa mojWeb 2.10.5 | LEFTOR