sys-logo Slika

SEMINAR PEDAGOGA TJELESNOG I ZDRAVSTVENOG ODGOJA/KULTURE 2016

Slika
U Gradskoj vjećnici u Mostaru danas (utorak, 05.01.2016) održan je seminar pedagoga tjelesnog i zdravstvenog odgoja HNK/Ž-a na kojem se govorilo o novim idejama I mogućoj primjeni u nastavi tjelsnog I zdravstvenog odgoja. Zajednički je zaključak da se mora povećati broj sati za nastavu tjelsnog I zdravstvenog odgoja, kao I učešće educiranog kadra u nastavi tjelesnog I zdravstvenog odgoja već od prvih razreda, odnosno uža suradnja nastavnog kadra (učitelji-nastavnik tjelesnog) Na samom otvaranju prisutne je pozdravila glavna savjetnica Gradonačelnika Grada Mostara, gđa. Radmila Komadina, koja je istaknula značaj organizacije ovakvih seminara I ujedno se zahvalila organizatorima na dobroj organizaciji, ali I na odzivu svim učesnicima. Direktorica Pedagoškog zavoda Mostar gđa. Sabaheta Bijedić I director Zavoda za školstvo gdin. Željko Ćorić, poželjeli su uspješan rad, kako na seminaru tako I novoj godini, te pozvali sve nastavnike/profesore da svojim angažmanom doprinesu podizanju kvalitete rada u nastavi tjelesnog I zdravstvenog odgoja I iskoriste sve mogućnosti koje im se pružaju za uključivanje učenika u školska sportska takmičenja na području Grada Mostara u organizaciji Sportskog saveza.


Husnija Kajmović, profesor s Fakultet sporta tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu boravio je na studijskom programu u Sjedinjenim Američkim Državama te je vidio njihov plan i program: "Vidio sam koliko vremena koriste kako bi djeca bila tjelesno aktivna i uvidio sam da se stvari kod nas moraju promijeniti. Dovoljno je da usporedimo činjenicu da naša djeca imaju samo dva časa po 45 minuta tjelesnog odgoja sedmično, dok u SAD-u imaju i pet sati ", kazao je Kajmović.

On je upozorio na još jedan problem, a to je sjedilački način života današnje mladeži uz velik broj sati igranja igrica. "Nažalost, naša djeca danas tjelesno razvijaju samo palčeve igrajući igrice. To je ozbiljan problem protiv kojeg se moramo boriti", a upravo iz tih razloga na seminaru ćemo razmatrati mijenjanje nastavnih planova i programa", kazao je Kajmović.

Hercegovina je, kaže, plodno tlo sportaša, a primjeri su brojni prvaci borilačkih sportova: Beljo, Zadro, Samardžić te su oni sigurno motivatori koji mogu pokrenuti djecu.


Dženan Šuta, viši sportski menadžer u Sportskom savezu Grada Mostara kazao je kako je cilj današnjeg seminara pokrenuti nastavnike tjelesnog i zdravstvenog odgoja, pokušati kroz razmjenu ideja i sudjelovanje profesora i nastavnika pokrenuti ideje u cilju poboljšanja uslova rada prije svega, ali i poboljšanja kvalitete života mladih ljudi kroz sport u HNK/Ž-u. "Nastavnici su ograničeni s uslovima rada, i nadamo se da će se taj dio poboljšavati, sam angažman nastavnika potiče i mlade na djelovanje", kazao je Šuta.

U nadi da će se u skoro vrijeme povećati broj sati tjelesne aktivnosti u školama podsjetio je da su istraživanja dovela do zaključka da, djeca koja su tjelesno aktivna, postižu bolje rezultate i u učenju i znanosti i da se lakše druže i socijaliziraju i prevazilaze probleme.

"Današnji seminar ima za cilj unapređenje obrazovne prakse i jačanje kompetencija nastavnika tjelesnog i zdravstvenog odgoja a sve s ciljem razvoja sporta, razvoja ljubavi prema sportu kod djece i razvijanje zdravih stilova života", kazala je Sabaheta Bjedić, direktorica Pedagoškog zavoda Mostar, te dodala da je ovo samo jedan u nizu planiranih seminara pedagoga tjelesnog iz zdravstvenog odgoja.

"Ako nastavni plan i program usporedimo s drugim zemljama Europe shvaćamo da još trebamo mnogo raditi kako bismo dostigli te europske standarde", kazala je.

Seminar organizira Sportski savez Grada Mostara usuradnji s Pedagoškim zavodom Mostar, Zavodom za školstvo Mostar, te uz preporuku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK/Ž-a.

Predavači na seminaru su profesori s Fakulteta sporta I tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu, (dr.sci. Husnija Kajmović, redovni prof., tema: Primjena borilačkih igara u nastavi tjelesnog I zdravstvenog odgoja, doc.dr. Faris Rašidagić, tema: Konflikt kao sastavni dio nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja), Društva psihologa FBiH (magistar psihologije Remzija Šetić, tema: Značaj tjelesnog vježbanja (odgoja) za psihosocijalni razvoj i zdravlje), informatičke kuće Tree D One doo (Nermina Hadžić, Zlatko Memišević, Adin Begić, tema Uvođenje i primjena savremenih tehnologija u osnovnom obrazovanju u BiH) Pedagoškog zavoda i Zavoda za školstvo Mostar (doc. Dr. Amela Medar I prf. Radmila Lauš, tema: Nastavnička profesija za XXI stoljeće) I Mašinsko saobraćajne škole (professor Semir Hodžić, tema: Antropometrijske karakteristike i stanje uhranjenosti učenika osnovnih škola na području Hercegovačko-neretvanskog kantona) . Učešće na seminaru je uzelo 80 nastavnika/profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja/kulture iz škola sa područja HNK/Ž-a.
0 0
Slika 66

FSZ 2023

Slika 231

PARTNER PROJEKTA FSZ 2023

Slika 233

EUROPSKI DAN ŠKOLSKOG SPORTA 29.9

Slika 251

Mostar HALF MARATHON 2024

Slika 110

PARTNER SSGM

Slika 230

Preuzimanje datoteke

PROJECT

Slika 174
© 2006 - 2024 ssgm.ba. Napravljeno sa mojWeb 2.10.5 | LEFTOR