sys-logo Slika

KOMEMORATIVNA SJEDNICA POVODOM SMRTI MUHAMEDA MUJIĆA- HAMIĆA

Slika
Muhamed Mujić najljepši je fudbalski dragulj Mostara, koji je slavu svog rodnog grada pronosio širom svijeta, a ostaće u sjećanju kao najbolji fudbaler svih vremena Mostara i Bosne i Hercegovine i jedan od najboljih jugoslovenskih fudbalera. Njegova smrt predstavlja veliki gubitak, ali će uspomena na njega vječito živjueti.
Rečeno je to, između ostalog, na današnjoj komemoraciji u Gradskoj vijećnici, koju su upriličili Sportski savez Grada Mostara i Gradska uprava grada Mostara.
Komemoraciji su, pored porodice Muhameda Mujića, prisustvovali bivši Veležovi igrači: Enver Marić, Džemal Hadžiabdić, Sead Kajtaz , Marjan Kvesić, Vladimir Skočajić, Nusret Čerkić, Bruno Repar, Samir Ćemalović, nekadašnji predsjednik Veleža Nedim Vila, Ivan Beus, član rukovodstva Zrinjskog, te brojni prijatelji.
U ime Grada Mostara i u svoje lično ime, od Mujića se oprostio gradonačelnik Ljubo Bešlić.
„Ko se boji smrti propustio je život. Muhamed Mujić nije se bojao smrti i nije propustio život. Dokaz tome smo mi danas ovdje! Njegovi prijatelji, kolege, sadašnji i bivši sportaši i sportski ardnici Grada Mostara.
Mostar je imao brojne sportske legende. Neki od tih legendi bili su jako medijski eksponirani. Muhamed Mujić se i po tome razlikovao od drugih. Nikada nije želio veliku pažnju, ali je bio i ostao velika mostarska sportska legenda.
Muhamed Mujić nije samo mostarska već i bosansko-hercegovačka i šire.To najbolje potvrđuju sportski uspjesi koje je ostvario ali, prije svega, njegova ljudskost i dobrota koju je prenosio na sve ljude oko sebe.
Kada je fudbal u pitanju, rijetko ćemo se složiti oko toga ko je bolji fudbaler, ali kada se spomene ime Muhameda Mujića, tu će se složiti starije, ali i mlađe generacije, da je on bio najbolje što je Mostar i BiH dala.
Potvrđuju to i riječi jednog od ponajboljih mostarskih fudbalera Blaža Sliškovića, koji je za Mujića kazao kako je on najveći igrač s ovih prostora.
Nisu Mujića, bez razloga, prozvali za čudesnog igrača. U prilog te činjenice govori i podatak da je započevši fudbalsku karijeru u Veležu već sa 17 godina zaigrao za prvi tim, a u sezoni 1955./1956. postao i najbolji strijelac tadašnje Prve fudbalske lige i kapitan fudbalske reprezentacije Jugoslavije.
O njegovom fudbalskom putu vjerujem drugi će govoriti podrobnije, a ostaće upamćeno da je Mujić nastupao i za velike klubove, kao što su zagrebački Dinamo i francuski Bordeaux, ali da se, kao skoro svaki Mostarac, vratio u svoj grad, gdje je mlađim naraštajima nastavio prenositi svoje stečeno fudbalsko znanje i ljudsko i sportsko iskustvo.
Upravo te generacije mladih Mostara sjećaće ga se kako čovjeka na koje je prenosio svoj veliki uticaj da se što više uključe u fudbal i da se kroz njega izgrađuju kao sportisti i kao ljudi.
Svi mi ostali iza našeg Muhameda, siguran sam, sačuvaćemo ga u lijepoj uspomeni i dugom sjećanju i zahvaliti mu za sve što nam je dao sportu ovog grada.
Danas je grad Mostar izgubio jednoga velikog čovjeka i sportistu, i na kraju za sve učinjeno želim, u ime sugrađana, reći jednostavno jedno veliko hvala“, rekao gradonačelnik Ljubo Bešlić.
Ispred Sportskog saveza grada Mostara, o Mujiću je govorio Dženan Šuta.
„Muhamed Mujić je jedna od najvećih vertikala ovog grada, jer se u njemu sublimisalo sve ono što karakteriše istinske fudbalske veličine-izuzetna sportska i moralna ličnost. Malo je ko za života napravio tako veličanstvenu zadužbinu, po kojoj će se dugo pamtiti, kao što je naš Hamić. U svakoj sredini bio je izuzetno obljubljen i poštovan, uvažavana je svaka njegova riječ, jer je bila plod velikog životnog iskustva i samoprijegora. Imponovala je njegova maksimalna posvećenost Veležu, ali je pratio i podsticao i druge sportove u gradu Mostaru radujući se uspjehu svih sportista i sportskih funkcionera, jer su pripadali jednom krugu djelatnosti, bilo da je riječ o amaterskom ili profesionalnom sportu“, kazao je Šuta.
Ispred bivših igrača Veleža, od Mujića se oprostio Nusret-Dajdži Čerkić, istakavši da će ga njegovi saigrači pamtiti kao „centralnu polugu Veleža, sportistu izvanrednih predispozicija i umijeća“.
„Bez Mujića pedesetih godina prošlog vijeka, Velež je djelovao kao tijelo bez glave, bez obzira na svu požrtvovanost i ogromno zalaganje svih nas u timu. Svi smo bili svjesni koliko je odskako od prosječnostiu, ali smo, isto tako, bili zahvalni što ga imamo uz sebe. Nakon blistave fudbalske karijere, ostao je uz Rođene i povjerene su mu vrlo odgovorne funkcije direktora kluba i šefa stručnog štaba. Sa Sujemanom Repcom iznjedrio je sjajnu generaciju, koaj je sedamdesetrih godina prošlog vijeka žarila i palila po svim jugoslovenskim stadionima. Hamić će ostati ličnost kojoj ćemo se uvijek klanjati i poštovati ga“, rekao je Čerkić.
Telegrame saučešća i žal što ne mogu danas biti u Mostaru uputili su Veležove legende – Ivan Ćurković i Duško Bajević, koji su posebno naglasili da je otišao najveći fudbaler s ovih prostora.
0 0
Slika 66

FSZ 2023

Slika 231

PARTNER PROJEKTA FSZ 2023

Slika 233

EUROPSKI DAN ŠKOLSKOG SPORTA 29.9

Slika 251

Mostar HALF MARATHON 2024

Slika 110

PARTNER SSGM

Slika 230

Preuzimanje datoteke

PROJECT

Slika 174
© 2006 - 2024 ssgm.ba. Napravljeno sa mojWeb 2.10.5 | LEFTOR