sys-logo Slika

SVEČANA CEREMONIJA PRIMOPREDAJE SC KANTAREVAC

Slika

U povodu završetka Projekta obnove sportskog centra Kantarevac za pomirenje u lokalnoj zajednici kroz promociju sporta u nedjelju, 09.10.2016.g. je u Mostaru upriličena svečana ceremonija primopredaje obnovljenog SC Kantarevac, ali i zvanično otvaranje Sportske akademije „Mali most“.

Radi sa o projektu, koji je iniciran od strane bivšeg kapitena nogometne reprezentacije Japana gdina. Tsuneyasu Miyamota koji je zajedno sa svojim kolegama sa FIFA master studija pokrenuo Fondaciju za razvoj i unapređenje sportskih i rekreativnih aktivnosti „Mali Most“ koja će upravo svoje sjedište, ali i sve sportske aktivnosti za dječake i djevojčice uzrasta od 6 – 12 godina održavati na SC Kantarevac.

Obraćajući se prisutnima državni ministar vanjskih poslova Japana Nobuo Kishi izrazio je nadu kako će djeca, koja su budućnost ove zemlje, njegovati prijateljstva kroz aktivnosti „Malog Mosta“, te da će predstavljati most između naroda u BiH, ali i most između Japana i BiH.

„Ove godine obilježavamo 20.tu godišnjicu uspostave diplomatskih odnosa između Japana i BiH“, kazao je Kishi, podsjetivši kako Vlada Japana još od završetka ratnih sukoba aktivno podržava izgradnju mira u BiH, te kroz sve te godine intenzivno pomaže BiH.

„BiH mora graditi mir i nadam se da će u tome i uspjeti“, naglasio je japanski ministar, zaključivši kako će ovaj projekt također biti sportska veza između dvije zemlje, između kojih postoji snažna fudbalska veza, koja uključuje sadašnjeg selektora fudbalske reprezentacije Japana Vahida Halilhodžića, te bivšeg Ivicu Osima.

Zahvalivši se narodu, Vladi Japana i japanskom veleposlaniku u BiH na potpori koju je Japan od okončanja rata u BiH pa sve do danas pružao i pruža gradu Mostaru kroz različite projekte, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić spomenuo je razne donacije Vlade Japana Mostaru od autobusa, izgradnje škola, obnove kuća, sistema vodosnabdievanja, pa sve do obnove SC Kantarevac.

„ Vlada Japana je proteklih godina bila angažirana na pružanju potpore upravo lokalnim zajednicama u BiH, a projekti koji su realizovani, kao što je i ovaj, imaju za cilj korištenje izravnih usluga za što veći broj građana u tim zajednicama. To su projekti koji su vidljivi svima i koji su dugoročnog karaktera“, naglasio je Bešlić. 

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić u izjavi za medije kazao je kako je dvadesetogodišnji period saradnje Japana i BiH u istinu bio plodonosan i intenzivan.

„Donatorska pomoć Japana u tim je godinama na nivou od 500 miliona eura. Dakle, jedna ničim uslovljena pomoć Japana BiH i svim njenim narodima je u mnogome doprinijela u postratnom razvoju BiH“, kazao je ministar, dodavši kako Japan u BiH ima jednog istinskog prijatelja.

Projekt menadžer Sportske akademije „Mali Most“ Dženan Šuta, ovom prilikom se u ime svih članova Akademije, njihovih roditelja, osnivača i članova Upravnog odbora Fondacije „Mali Most“ zahvalio svima onima koji su pomogli realizaciju ideje sportske akademije u Mostaru, te uručio baner na kojem je napisano arigato, hvala i thank you, kao simbolična zahvala za sve urađeno. Baner je preuzeo državni ministar Japana Nobuo Kishi.

Predsjednik Sportskog saveza Grada Mostara Hasan Šišić posebno je zahvalio Vladi Japana na finansijskoj pomoći pri realizaciji ideje, kao Gradskoj upravi Mostara, koja je ustupila Kantarevac i podržala ideju Akademije.

Na današnjoj svečanosti, zamjenik ministra vanjskih poslova Japana Kishi uručio je lopte Ili Šoše, najmlađoj članici Sportske akademije „Mali most“, nakon čega je svečanost nastavljena u Vijećnici, gdje je upriličen prijem ambasadora Japana u BiH Kazuya Ogawe.

Projekt je financiran od strane Vlade Japana koja je putem Ambasade Japana dodijelila Grant sredstva u iznosu 443 005 KM, dok je Grad Mostar izdvojio sredstva u visini od 280 000 KM, Sportski savez Grada Mostara financirao je izradu projekta rekonstrukcije u iznosu 11 700 KM koji je uradila''AAA GROUP'' d.o.o. Mostar. Implementator projekta je bio UNDP u Bosni i Hercegovini dok je  radove  izvela firma Tojaga doo Mostar, nezavisni nadzor vršila je firma SOPA doo Posušje.

Aktivnosti Sportske akademije „Mali Most“ podržane su od strane  UNDP-a kroz Razvojni program Ujedinjenih nacija – UNDP kroz projekt pod nazivom „Dijalog za budućnost“.

Svečanosti su prisustvovali brojne zvanice počev od legendarnog Ivice Osima, Saše Papca, Muhameda Konjića, Vedina Musića, Šerifa Špage – predsjednika skupštine HNK/Ž-a, premijera i ministara u Vladi HNK/Ž-a, direktorice UNDP-a u BiH Sezin Sinanoglu, reprezentativaca koji su osvojili posljednji Kirin Kup u Japanu Haris Duljević i Amer Bekić, predstavnici sportskih klubova i drugih.

Svečanost su uveličali predstavnici mostarske glazbe i Mostarske mažoretkinje!

0 0
Slika 66

FSZ 2023

Slika 231

PARTNER PROJEKTA FSZ 2023

Slika 233

EUROPSKI DAN ŠKOLSKOG SPORTA 29.9

Slika 251

Mostar HALF MARATHON 2024

Slika 110

PARTNER SSGM

Slika 230

Preuzimanje datoteke

PROJECT

Slika 174
© 2006 - 2024 ssgm.ba. Napravljeno sa mojWeb 2.10.5 | LEFTOR