sys-logo Slika

NIZ AKTIVNOSTI POVODOM OBILJEŽAVANJA DANA SRCA 2018

Slika

U okviru obilježavanja Svjetsko Dana srca i ove godine Sportski savez Grada Mostara u suradnji s Udruženjem kardiologa HNK, od 24. do 30 . septembra organizuje niz aktivnosti.

Generalni cilj je kroz planirane aktivnosti uključiti građane svih životnih doba  kako bi skrenuli pažnju na bolesti srca i preventivne aktivnosti. Svako do nas može izdvojiti 30 – 45 minuta da bude tjelesno aktivan i da svojim primjerom i druge podstakne na isto.

Doc. dr. Emir Fazlibegović, kardiolog internista i koordinator aktivnosti vezane za “Dane srca”, kaže kako su kardiovaskularne bolesti “ubica broj jedan” jer najveći broj obolijevanja polazi od njih, odnosno kardiovaskularni razlozi odnose se na 70 posto prijema u bolnicama.

Po njegovim riječima, kardiovaskularne bolesti glavni su uzrok i morbiditeta i mortaliteta, a na troškove liječenja kardiovaskularnih bolesti otpada 60 posto novca koji se troši u zdravstvu.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako se Grad kroz pilot projekt i uz pomoć Federalnog ministarstva zdravstva, aktivno uključio u borbu protiv različitih loših životnih navika, a sve u svrhu podizanja kvalitete življenja.

– Vjerujem da ćemo i kroz ove aktivnosti početi mijenjati loše navike građana – dodao je Bešlić.

Viši sportski menadžer u Sportskom savezu Grada Mostara Dženan Šuta istaknuo je kako se o zdravlju ne treba govoriti samo u vrijeme manifestacije “Dani srca” već se aktivnosti trebaju proširiti na svih dvanaest mjeseci u godini! Jako smo ponosni da će sportski dio Dana srca u našem gradu  započeti djeca i mladi sa posebnim potrebama koji trče svoju trku već u petak, 28.09. na lokalitetu Španski trg, dok će dan kasnije lokalitet Španski trg – Bulevar biti ispunjen djecom iz vrtića, te osnovnih i srednjih škola koji će se takmičiti na Cros utrci. U nedjelju, 30.09. bit će održana šetnja građana sa Španskog trga do Malog i Velikog kuka na Fortici uz konstantan ljekarski nadzor.

Svjetski dan srca, koji Svjetska zdravstvena organizacija obilježava već 18 godina na datum 29. septembar, ove se godine obilježava pod sloganom “Moje srce – vaše srce. Učinite sebi, obećajte.”

Na sam Svjetski dan srca u Mostaru će biti organizovana ulična trka za djecu s posebnim potrebama, djecu predškolskog uzrasta, učenike osnovnih i srednjih škola i studentsku populaciju, dok će dan kasnije biti organizovana šetnja za građane treće životne dobi.

Naučni simpozij “Novine s ESC kongresa 2018. U Muenchenu” održat će se 27. septembra u hotelu “Mostar”, a građani će u razdoblju od 24. do 28. septembra u Domu zdravlja na Bulevaru i Poliklinici MDD Merhamet Mostar moći izmjeriti stepen rizika obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti.

 

0 0
Slika 66

FSZ 2023

Slika 231

PARTNER PROJEKTA FSZ 2023

Slika 233

EUROPSKI DAN ŠKOLSKOG SPORTA 29.9

Slika 251

Mostar HALF MARATHON 2024

Slika 110

PARTNER SSGM

Slika 230

Preuzimanje datoteke

PROJECT

Slika 174
© 2006 - 2024 ssgm.ba. Napravljeno sa mojWeb 2.10.5 | LEFTOR