sys-logo Slika

ODRŽAN SEMINAR PEDAGOGA TZO/TZK

U organizaciji Sportskog saveza grada Mostara, Pedagoškog zavoda Mostar, Zavoda za školstvo Mostar, uz podršku Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, 08.01.2019.g. održan je šesti po redu seminar pedagoga tjelesnog i zdravstvenog.

Cilj je  svake godine okupiti nastavnike i profesore tjelesnog i zdravstvenog odgoja sa područja HNK-a, da se susretnu i razmjene ideje, a sve u cilju unaprjeđenja nastave tjelesnog i zdravstvenog odgoja, ali i poboljšanja uslova rada nastavnika/profesora. Veliku zahvalnost dugujemo Japanskoj agenciji za međunarodnu suradnju -  JICA, koordinatorici projekta gđi. Tsuji Yasuko. JICA u BiH provodi projekt izgradnja povjerenja putem tjelesnog obrazovanja i kroz taj projekt podržala je brojne aktivnosti kako Saveza tako i aktivnosti koje se odnose na obrazovanje. Određeni broj nastavnika boravio je na edukaciji u Japanu, u Mostar je dolazio prof. gimnastike prof. Araki, očekujemo dolazak majstora za judoa, organizovali smo nove sportske aktivnosti, stare su na određeni način unaprijeđene… zaista veliku podršku u radu imamo od strane JICA projekta na čemu smo im iskreno zahvalni. Također, zahvaljujemo  Fakultetu prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru koji je prihvatio ideju da se seminar održi u njihovim prostorijama i samim time stavio sve kapacitete fakulteta na raspolaganje, rekao je Dženan Šuta viši sportski menadžer Sportskog saveza grada Mostara.

Enisa Gološ, vd. direktorica Pedagoškog zavoda Mostar, je rekla da je seminar vrlo važan, jer živimo u jednom posebnom vremenu, kada učenici provode sve više vremena sjedeći, ulazeći na internet stranice koje su im dostupne, tako da oni zapravo imaju problem fizičkog i psihofizičkog razvoja.

“U isto vrijeme boraveći na tim stranicama nekontrolirano jedu, jedu nezdravu hranu. Zadatak profesora tjelesnog i zdravstvenog odgoja jeste da tu djecu odvrate od takvih navika i ukažu na važnost zdravog duha u zdravom tijelu, tako da smatram da su profesori i nastavnici tjelesnog i zdravstvenog odgoja posebno važni, jer na taj način ono utiču na svoje učenike, ali i na svoje radne kolege”, rekla je Enisa Gološ. 

Željko Ćorić iz Zavoda za školstvo, je rekao, da je inovativni rad samih nastavnika i profesora tjelesnog odgoja, nove metodologije i novi načini rada cilj ovakvih seminara.

“Naši nastavnici trebaju da dođu do novih saznanja i novih metoda primjene u praksi, kako sa pedagoškog standarda, tako i sa profesionalnog. Sam odziv koji imamo svake godine i česti upiti koje dobijamo od profesora tjelesnog odgoja nam kaže da od ovakvih seminara ima velike koristi. Bitna nam je povratna informacija s terena”, kazao je Željko Ćorić.

Predavači na seminaru bili su prof.dr.sc. Marin Ćorluka, doc.dr.sc Ivana Čerkez Zovko, doc.dr.sc. Zoran Čuljak, prof.dr. Almir Popo
Nakon završenog radnog dijela seminara održano je takmičenje nastavnika/profesora u plivanju, a ostvareni su sljedećo rezultati:
1. mjesto Nedim Jazvin - OŠ Čapljina
2. mjesto Mateo Ćavar - Treća osnovna škola Mostar
3. mjesto Vedran Ugljen - SSGM

0 0
Slika 66

FSZ 2023

Slika 231

PARTNER PROJEKTA FSZ 2023

Slika 233

EUROPSKI DAN ŠKOLSKOG SPORTA 29.9

Slika 251

Mostar HALF MARATHON 2024

Slika 110

PARTNER SSGM

Slika 230

Preuzimanje datoteke

PROJECT

Slika 174
© 2006 - 2023 ssgm.ba. Napravljeno sa mojWeb 2.10.5 | LEFTOR