sys-logo Slika

DANI SRCA 2020 PRES

Pres konferencija povodom obilježavanja Dana srca u našem gradu održana je na SC Kantarevac. Ovom prilikom predstavljen je progra obilježavanja Dana srca koji su predstavili dr. Emir Fazlibegović, generalni sekretar Udruženja kardiologa HNK-a i Dženan Šuta, viši sportski menadžer u Sportskom savezu Grada Mostara.
U periodu od 28.09 - 02.10.2020.g. građani će moći uraditi besplatne ljekarske preglede, odnosno moći će utvrditi faktore rizika za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti. Pregledi će se održavati u Domu zdravlja Stari grad na Carini, Domu zdravlja Bulevar, Poliklinici MDD Merhamet. 
29.09.2020 sa početkom u 19h biće održan naučni simpozijum (online platforma) na temu “Novine sa ESC kongresa 2020 o antikoagulantnoj terapiji-NOAK.
Šetnja sa Španskog trga do Malog i Velikog Kuka, odnosno platoa Fortice planirana je za nedjelju, 04.10.2020.g. sa startom u 10h, dok je polazak biciklista planiran u 11h. Napominjemo da će se i na Španskom trgu moći odrediti/izmjeriti faktori rizika za oboljevanje od kardiovaskularnih bolesti.


dr.Fazlibegović kazao je kako su kardiovaskularne bolesti “ubica broj jedan”.

 

“Svjetska srčana federacija i Svjetska zdravstvena organizacija već 20 godina u žižu svjetske javnosti povodom ovog međunarodnog dana stavlja određene probleme u kardiovaskularnoj patologiji. To su bolesti srca i krvnih sudova koje su “ubice broj jedan” savremenog svijeta. Bez obzira na koronavirus, maligne i zarazne bolesti, vodeći uzrok smrtnosti su bolesti srca i krvnih sudova”, kazao je Fazlibegović.

 

On je naglasio kako je prevencija jako važna kako bi se spriječile bolesti srca i krvnih sudova.

 

“Aktivnosti koje su potrebne za sprječavanje nalaze se na ovogodišnjem letku s motom, upotrijebi srce da jedeš zdravo i piješ umjereno, upotrijebi  srce da budeš aktivniji, upotrijebi srce da kažeš ne pušenju. Šećerna bolest, povišen tlak, povišena masnoća glavni su uzročnik rizika, na koje možemo utjecati i djelovati”, pojasnio je Fazlibegović.

Viši sportski menadžer u Sportskom savezu Grada Mostara Dženan Šuta kazao je kako epidemiološka situacija ne dozvoljava masovnija okupljanja, te imamo novu ideju kako građane potaknuti na fizičke aktivnosti. Koristit ćemo neke nove sportove, kao što  je sportsko penjanje gdje ćemo od 1. oktobra pa narednih 15 dana imati prezentaciju sportskog penjanja na umjetnoj stijeni na otvorenom kod Gimnazije, dok će se šetnji građana pridružiti i biciklisti.

0 0
Slika 66

FSZ 2023

Slika 231

PARTNER PROJEKTA FSZ 2023

Slika 233

EUROPSKI DAN ŠKOLSKOG SPORTA 29.9

Slika 251

Mostar HALF MARATHON 2024

Slika 110

PARTNER SSGM

Slika 230

Preuzimanje datoteke

PROJECT

Slika 174
© 2006 - 2024 ssgm.ba. Napravljeno sa mojWeb 2.10.5 | LEFTOR